Deca

Kada je pravo vreme za povremeno odvajanje deteta od roditelja? | When is the right time to occasionally separate a child from a parent?

Svako dete je priča za sebe, neko je slobodnije, neko je više vezano za mamu i tatu (uglavnom mamu). Moje neko iskustvo je da je bolje što ranije navikavati dete da provede neko vreme bez vas. Podrazumeva se da ćete ostaviti dete nekoj bliskoj osobi, kad kažem bliskoj mislim pre svega detetu, osobi koju dete poznaje i na koju je naviklo. Ja sam Davida ostavljala sa svojom mamom već sa par meseci, kada treba nešto da završim. Kada su manji možda je i lakše jer nisu toliko svesni, ali ključan momenat je kada malo porastu i postanu svesni. Tada ih treba postepeno odvajati, po malo, na sat-dva, čisto da naviknu da vreme provode sa nekim drugim osim sa vama. Postepeno vreme produžavati u zavisnosti kako dete reaguje. Mi nismo imali problema jer je David po prirodi slobodan i druželjubiv. Do druge godine je ostajao da se uspava sa mojom mamom, ako smo mi negde izašli, a od druge godine je već svesno ostajao kod mojih roditelja da spava celu noć bez nas. On obožava da ide kod njih i suprugu i meni kaže da idemo kući, on će ostati. Mislim da je to veoma važno, jer će se nekada desiti da dete mora da ostane sa nekim drugim i bolje je da je unapred pripremljeno na to. Bitno je i za dalji život, kada podje u školu, pa na rekreativne nastave da nije preterano vezano za vas, pa da ne možete nigde mrdnuti, ni vi, ni oni. Kada su vaša deca počela da ostaju bez vas?


Every child is a story for himself, someone is freer, someone is more attached to mom and dad (mostly mom). My experience is that it is better to get your child used to spending some time without you as soon as possible. It goes without saying that you will leave the child to someone close to you, when I say close, I mean first of all the child, the person the child knows and is used to. I have been leaving David with my mom for a couple of months now, when I need to finish something. When they are smaller, it may be easier because they are not so aware, but the key moment is when they grow a little and become aware. Then they should be gradually separated, little by little, for an hour or two, just to get used to spending time with someone other than you. Gradually extend the time depending on how the child reacts. We had no problems because David is by nature free and sociable. Until the second year, he stayed to sleep with my mother, if we went out somewhere, and from the second year, he consciously stayed with my parents to sleep all night without us. He loves going to them and his wife and he tells me to go home, he will stay. I think that is very important, because sometimes it will happen that the child has to stay with someone else, and it is better to be prepared for that in advance. It is also important for further life, when he goes to school, to recreational classes, that he is not overly attached to you, so that neither you nor they can move anywhere. When did your children start to stay with someone else?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s