Mame

Dojenje prvi put – problemi i rešenja

Još na početku prve trudnoće znala sam da želim da dojim…. I na slikama i snimcima je to delovalo veoma jednostavno. Pa sam tako mislila da će i biti…. Međutim ne bude uvek sve kako se zamisli….

Porođaj je prošao kako je prošao, Aleksa se rodio, pokazali su mi ga i odneli.

Nakon par sati smestili su me u sobu i pošto sam se porodila epiduralom morala sam što pre ustati i ići u toalet. Sve je to prošlo uredno.

Te noći sam bila bez njega iako sam čitala da je najvažnije da beba prvih par sati bude uz majku kako bi se uspostavila laktacija.

Ali ja mlada nisam baš mnogo zahtevala i to je tako prošlo.

Sutradan odmah posle vizite doveli su ga…. Bože najdivnije stvorenje na celome svetu.. Nisam mogla da ga se nagledam. Nisam mogla da verujem da sam ga ja rodila, da je moj.

Došao je i taj momenat, dojenje…. Došla je sestra zadužena baš za to da nas nauči kako da dojimo pravilno. Legla sam na stranu a ona je stavila njega pored mene i on jr odmah bez ikakvih problema uhvatio bradavicu o krenuo da coka….

Bože ta povezanost tog trenutka, taj osećaj je neopisiv. Došlo mi da plačem od sreće što sisa a i što imam mleka…. Prvi dan je super prošao ali sutradan….haos. Bradavice upaljene, krvave, kraste užas. Mislila sam da neću uspeti da izdržim sve to. On vuče li viče, da utoli glad a ja plačem od bolova…

Onda je došla sestra i rekla mi da izmuzem mleko i da posle svakog podoja namažem bradavice. I zaista je to spasilo moje bradavice. Već trećeg dana opet smo funkcionisali super…

Kod kuće smo nastavili sa cokanjem i moj sin je svakog meseca, prva tri meseca, napredovao od 1500-1800g mesečno…

Onda ga je sve manje zadovoljavalo moje mleko pa smo polako počeli sa kašicama. Već sa 9 meseci cokanje nam je postalo mučno. Mleka ima ali manje a njemu nedovoljno. Trebalo mi je par dana da se smislim kako da ga odvikem od sisanja i kako da krene mleko da pije.

Nećete verovati ali kada sam odlučila da je dosta i dala mu flašicu sa mlekom bez ikakvih problema ju je prihvatio. Na moju radost što se ne mučimo više ni on ni ja.

Iako je sisao samo 9 ipo meseci uživali smo oboje. Ta veza koju smo tad stvorili mislim da je najjača veza na svetu. Taj osećaj, ta snaga i volja…. Divno….

Nakon prestanka ginekolog mi je prepisao lekove za prestanak mleka ali nisam htela da ih pijem. Sve je priroda odradila kako treba, bez upala ili bilo čega drugog…

Bila sam presrećna što sam uspela u svojoj nameri pa makar i toliko kratko…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s